Del 5 Ovningar

Övning: 100 års kalaset

1) Föreställ dig att du fyller 100 år och du vill ha ett stort kalas. Tänk på att det omöjliga är möjligt och att alla som du vill ska vara där är där, barn, vänner, man, hustru, arbetskollegor, arbetsgivare, svägerskor, svågrar…

2) En efter en reser sig dessa personer och håller ett tal för dig. De berättar vem du är och ger en beskrivning av dig.

3) Vad vill du att de säger om dig? Skriv ned. Vilka egenskaper tillskrivs du? Vad säger dessa personer att du har gjort? Tänk efter och skriv ned vad du vill att dina viktigaste relationer ska säga om dig när du fyller 100 år.

4) Om du inte är nöjd så gör om övningen, men då kan du fantisera om hur du levt det liv du vill leva och bemött människor såsom du skulle vilja bemöta dem

Den här övningen hjälper dig att beskriva vem du vill vara. Vilka värderingar har du? Vilka värderingar skulle du vilja ha?
Gör övningen tills du hittar de värderingar och egenskaper som du vill tillskriva dig själv.
Lev dem!

Övning: Skifta fokus

Kan du inte förändra ditt ex- förändra dig själv!
Hur du använder ”The work”

Den amerikanska författarinnan Byron Katie har lanserat en metod som hon kallar ”The Work” och som består av fyra centrala frågor.
Ända sedan 1986 har Byron Katie rest jorden runt och berättat om sin metod och hur man frigör sig från ilska, sorg, smärta, skuld och skam. Hon håller både korta och längre seminarier världen över för människor som på djupet vill lära sig och använda sig av de fyra frågorna. Hon har också grundat två utbildningscentra i Tyskland och Belgien.
Alla kan göra The Work, menar hon, men det kräver ett tålmodigt inre arbete.
All oro, ilska, sorg och smärta har ett syfte, menar Byron Katie, nämligen att vi ska lära känna oss själva. Ofta är vi en del av de konflikter och besvikelser som uppstår. Så länge vi tror att våra problem orsakas av något i yttervärlden, eller att någon borde ställas till svars för våra problem, är situationen hopplös. Istället bör vi helt och hållet koncentrera oss på den vi kan påverka, nämligen oss själva!
Byron Katie vill inte rättfärdiga grymma handlingar eller oförrätter. Men genom att förlåta och försonas med det som inträffat, kan man få frid och harmoni i sig själv. Det handlar inte om att acceptera oacceptabla gärningar. Man kan förlåta, menar Byron Katie, och samtidigt anse att det man varit utsatt för inte är acceptabelt. Förlåtelse är viktigt och något vi ger till oss själva, menar hon.

Ta fram några ark med papper. Skriv ned en mening om det som plågar dig. Använd de fyra frågorna och skriv ned svaren. Så här kan det gå till:

”Jag är arg och besviken på min man (eller kvinna) som varit otrogen och som lämnat mig. Jag kan aldrig förlåta honom (eller henne)”.

Fråga 1: Är det sant? (Hur ser verkligheten ut? Hände det?)
”Ja, min man har varit otrogen och bor nu tillsammans med en annan kvinna . Det är sant!”
Fråga 2: Kan du verkligen veta att det är sant?
”Ja, jag vet att det är sant och det gör ont i mig”.
Fråga 3: Hur reagerar du när du tänker den här tanken?
”Jag känner mig sviken och övergiven . Jag känner att jag vill hämnas på honom och har svårt att möta honom utan att bli arg och anklaga honom”.
Fråga 4: Vem skulle du vara om du inte trodde på den tanken?
”Jag skulle släppa min ilska och viljan till hämnd. Jag skulle känna mig fri och inte så fylld av bitterhet”.

Vändningen

När du ställt de fyra frågorna ska du göra en vändning och på olika sätt pröva påståendet på dig själv: Tillämpa sedan de fyra frågorna.

”Jag är arg och upprörd på mig själv för att jag har varit otrogen och för att jag lämnat mig själv. Jag kan aldrig förlåta mig själv”

Fråga 1: Är det sant? (Hur ser verkligheten ut? Hände det?)
”Nej det är inte sant. Jag har aldrig varit otrogen ”.
Fråga 2: Kan du verkligen veta att ditt påstående är sant?
”Nja, det beror förstås på vad man menar med otrohet, men visst har det väl hänt att jag i tanken önskat att jag fått vara med andra män/kvinnor. Någon gång har jag kanske också gått över gränsen om jag tänker efter. Och kanske hade även jag kunnat vara otrogen om tillfället hade varit det rätta. Och visst, jag kan också se att jag lämnat mig själv och mitt eget ansvar för mitt liv och istället ägnat all min kraft åt att älta och vara arg på min man/kvinna”.
Fråga 3: Hur reagerar du när du tänker den här tanken?
”Jag skäms och känner mig generad när jag inser att jag själv varit otrogen i mina tankar och längtan efter andra män/kvinnor. Jag känner också ett slags självförakt för att jag inte kan ta hand om mitt eget liv och lita på att jag klarar mig på egen hand. Jag inser också att jag varit ett offer som lagt allt ansvar på min man/kvinna. I ärlighetens namn kanske det som har hänt är det bästa i det långa loppet. Jag behöver förlåta mig själv för att jag inte lyssnat på vem jag är och mina behov”.
Fråga 4: Vem skulle du vara om du inte trodde på den tanken?
”Jag skulle vara glad, full av energi och lust att göra saker som gagnar mig och mitt liv. Jag skulle också bli mer ödmjuk och mindre dömande. Både mot mig själv. Och mot andra.

Läs mer:
I boken ”Älska livet som det är”, av Byron Katie (Richters förlag) kan du läsa mer om The Work och hur du kan använda dig av de fyra frågorna och vändningen.

Skriv ett svar